8 osvedčených tipov pre zdravé a krásne vlasy

8 osvedčených tipov pre zdravé a krásne vlasy

Krásne a zdravé vlasy sú snom mnohých žien. Starostlivosť o vlasy však nie je jednoduchá úloha. Existuje veľa rôznych tipov a trikov, ktoré sľubujú krásne vlasy, no nie všetky sú rovnako účinné. Preto sme sa rozhodli spísať 8 osvedčených tipov pre zdravé a krásne vlasy , ktoré sme vyskúšali v praxi a garantujeme ich účinnosť. No veď sa len pozrite na vlasy našej Zuzky 😊.

1. Umývať vlasy nie je veda, či áno?

Venujte pozornosť správnemu umývaniu vlasov – umyte vlasy jen vlažnou vodou a používajte kvalitné prírodné šampóny, ktoré neobsahujú dráždivé látky. Zaobstarajte si šampón vhodný pre váš typ vlasov (normálne, suché, mastné) a vyhnite sa produktom obsahujúcim škodlivé chemikálie, ako sú ftaláty, parabény, sulfáty, polyetylénglykol a dietanolamín. Krásnym vlasom stačí príroda, syntetika nie je potrebná. A nezabúdajte, časté umývanie môže vlasy vysušiť, preto sa odporúča ich umývať iba 2-3 krát týždenne.

8 osvedčených tipov pre zdravé a krásne vlasy. Náš ekologický tuhý šampón Vietor je určený pre časté umývanie nefarbených vlasov s citlivou pokožkou. Jeho kondicionér eliminuje potrebu používania ďalších kondicionérov. Príjemná vôňa, v ktorej sa spája pelargónia, ružové drevo, koreň pivonky, voňatka zázvorová a jablčný ocot, dodáva účinku luxusného spa.

2. Kondicionér je len na rozčesanie vlasov, či nie?  

Hoci má kondicionér množstvo výhod, stále ho používa len málo žien. A pritom, kým šampóny umývajú nečistoty a zvyšky stylingových prípravkov z vlasov, tak aj zároveň narúšajú ich prirodzenú ochrannú vrstvu, čo vedie ku strate lesku, vysušovaniu, elektrizovaniu a ťažšiemu upravovaniu vlasov. Používajte kondicionér – pomáha zvlhčiť vlasy a znižuje ich lámavosť. Použite ho po každom umytí vlasov a nezabudnite dôkladne vypláchnuť.  Použitím kondicionéra odstránime negatívne účinky umývania a poskytneme vlasom silu a ochranu pred poveternostnými vplyvmi a tepelným spracovaním. A viete čo je super? Za tú 1-2 minútky, kým pôsobí si vyčistíte zuby 😊.

3. Nemôžem používať žehličku na vlasy a fén, či áno?

Je pravda, že fén, kulma, či sušička môžu vlasy vysušiť a narušiť ich štruktúru, ale dnes už dostanete prípravky na tepelnú ochranu a na prístrojoch sa dá nastaviť teplota. A preto, vyvarujte sa vysokým teplotám, používajte vždy tepelnú ochranu a nastavte nižšie teploty. Lebo aj my vieme, že niekedy to bez stajlingu proste nejde 😊.

4. Vlasy si môžem chytať celý deň, či nie?

Och áno, kto by to nepoznal, chytiť si pramienok vlasov a hrať sa s ním, stiahnuť vlasy do drdola, keď mi už lezú na nervy … Každý jeden dotyk vlasov sa týka aj vlasovej pokožky, ktorú tým nielen mastíte, ale nadmerné hladenie, ťahanie alebo iné formy tvarovania môžu spôsobiť nedostatočné prekrvenie vlasovej pokožky a oslabiť vlasy. Snažte sa obmedziť tieto úpravy na minimálny počet a nezabudnite použiť ochranný sprej.

5. Zdravá strava s vlasmi rozhodne nesúvisí, či áno?

Teraz trocha k našej fyziológii. Vlasy sú z veľkej časti zložené z bielkoviny nazývanej keratín. Je preto veľmi dôležité mať vyváženú stravu s dostatočným príjmom bielkovín. Tieto prírodné zdroje bielkovín zahŕňajú mäso, vajcia a strukoviny. Okrem toho, aby sme udržali zdravé vlasy, je tiež dôležité zahrnúť do našej stravy zaradiť potraviny, ktoré obsahujú vitamíny C a E. Tieto vitamíny pomáhajú zvýšiť produkciu kolagénu, ktorý podporuje rast vlasov a zdravie vlasových folikulov. Ok, v skratke vyživujte vlasy zvnútra – krásne vlasy začínajú vnútri. Zdravá strava a dostatok vitamínov a minerálov môže pomôcť posilniť vlasy a zlepšiť ich stav.

Obaly, obaly, všade sú samé obaly. Chápeš, ako nimi škaredíme tento svet? Poď to s nami zmeniť. Odnes si svoj nákup domov v ekologických nákupných sieťovkách a vymeň jednorazové sáčky na zeleninu a ovocie za praktické vrecká na potraviny. Pečivo i potraviny v chladničke odteraz skladuj vo voskových obrúskoch z včelieho vosku namiesto alobalu, pretože v nich vydrží čerstvé oveľa dlhšie a majú antibakteriálny účinok.

6. Česať vlasy si samozrejme viem, či nie?

Áno, tipujete správne, aj taká jednoduchá činnosť ako česanie má výrazný vplyv na zdravie vlasov. Majte radi svoje vlasy a snažte sa ich neťahať, nelámať a netrhať ich 😊. Správny postup je začať od končekov a postupne sa pohybovať smerom nahor, češúc vlasy jemne a opatrne. Pri česaní mokrých vlasov je potrebná extra opatrnosť, pretože mokré vlasy sú náchylnejšie na lámanie. Pred umytím vlasov je tiež dôležité ich dôkladne rozčesať, aby neboli zapletené.

TIP: Za lámanie vlasov často môže aj príliš tesné utiahnutie gumičkou (áno, opäť ten náš milovaný drdol). Neuťahujte si preto vlasy príliš pevne a myslite aj na to, že látková a mäkká gumička je pre vlasy šetrnejšia.

7. Pravidelne podstrihávať vlasy nemusím, či áno?

Aj keď sa vám nechce zbaviť svojich drahocenných centimetrov vlasy, pravidelné strihanie je dôležité pre zdravé vlasy. Odstraňuje rozdvojené konce a posilňuje štruktúru vlasov. A ako často by ste ich mali strihať? Ak ste hrdou majiteľkou dlhých vlasov, pravidelné podstrihávanie by ste mali absolvovať každých 8-12 týždňov. Pýtate sa prečo? Aj vlasy starnú, staré vlasy sú krehkejšie a tie sa radi štiepia. Pri polodlhých vlasoch je to podobné a váš čas je približne 6-12 týždňov. A ak by ste si mysleli, že majiteľky krátkych vlasov pravidelné strihanie nepotrebujú, ste na omyle. Krátke vlasy vyžadujú oveľa viac stajlingu, pripravkov, česania, žehlenia a práve preto by nemali vynechať návštevu kaderníctva každé 4-6 týždňov.

Odďaľovanie návštevy kaderníctva môže spôsobiť, že v budúcnosti nebude treba podstrihnúť len zničené končeky, ale absolvovať radikálnejší zostrih ☹.

8. Vlasy potrebujú extra výživu, či nie?

Vlasové masky sú bohaté na výživné látky, ktoré zlepšujú štruktúru vlasov a dodávajú im lesk, hydratujú ich a celkovo ozdravia. Aplikujte masku raz týždenne a nechajte účinkovať niekoľko minút pred dôkladným vypláchnutím.

Dodržiavanie týchto osvedčených tipov vám pomôže dosiahnuť krásne a zdravé vlasy. Môže to však vyžadovať trochu času a trpezlivosti, preto buďte vytrvalí a nezabudnite, že starostlivosť o vlasy je dôležitá rovnako ako starostlivosť o akúkoľvek inú časť tela. Investujte svoj čas a úsilie do svojich vlasov a budete odmenení krásnymi a zdravými vlasmi, ktoré si môžete hrdinu nosiť.

Nákupný košík