Ako si vybrať správne oleje a séra na tvár podľa typu pleti

Ako si vybrať správne oleje a séra na tvár podľa typu pokožky

Keďže trh s krémami a produktami starajúcimi sa o pleť je veľmi široký, je dôležité vedieť, aké oleje a séra sú vhodné pre váš typ pokožky. Správna starostlivosť o pleť je dôležitá nielen pre zachovanie mladistvého vzhľadu, ale aj pre jej zdravie a výživu. Tu je niekoľko tipov, ako si vybrať správne oleje a séra na tvár na základe typu pokožky.

Poznáte základné typy pleti?

1. Normálna pleť. Normálna pleť je vyvážená a zdravá. Je to pleť bez výrazných problémov, ako je nadmerná mastnota, suchosť alebo citlivosť. Je jemná, pružná a môže mať prirodzený lesk. Tento typ pokožky je schopný udržiavať si vlhkosť a rovnováhu.

2. Mastná pleť: Mastná pleť má tendenciu produkovať nadmerný kožný maz. Táto pokožka môže mať mastný vzhľad a často sa objavuje lesk. Póry sú väčšie a môžu byť náchylné na tvorbu akné, čiernych bodiek a iných nedokonalostí. Tento typ pokožky je často spojený s nadmernou činnosťou mazových žliaz.

3. Suchá pleť. Suchá pleť je charakterizovaná nedostatkom vlhkosti a olejov. Tento typ pokožky má tendenciu byť suchý, matný a niekedy hrubý na dotyk. Môže sa cítiť napnutá a môžu sa objaviť príznaky nepohodlia, ako je svrbenie až lupiny. Suchá pleť má obmedzenú schopnosť udržiavať si vlhkosť, čo môže viesť k jej dehydratácii.

4. Citlivá pleť. Citlivá pleť je extrémne reaktívna a reaguje na vonkajšie podnety či už fyziologické alebo chemické vo forme podráždenia, začervenania, svrbenia alebo pálenia. Tento typ pokožky je mimoriadne jemný a zraniteľný. Môže byť spôsobená genetikou, prírodnú dávkou vnútorných faktorov alebo vonkajšími agresormi – vrátane zmien klímy, nadmerného slnečného žiarenia, používania nevhodných výrobkov alebo kontaktu s alergénmi.

Ako si vybrať správne oleje a séra na tvár podľa typu pleti

1. Aké sú vhodné oleje a séra pre normálnu pleť?

Aj keď je normálna pleť vyvážená a zdravá, je stále dôležité vybrať správne oleje a séra, ktoré ju budú hydratovať, chrániť a podporovať jej prirodzenú rovnováhu. Pri výbere olejov a sér pre normálnu pleť myslieť by ste mali myslieť na jej dostatočnú hydratáciu a výživu. Aj keď normálna pleť má tendenciu mať dostatočnú hydratáciu, môže byť užitočné vybrať si oleje a séra, ktoré pomôžu udržiavať ju hydratovanú a žiarivú, ako napríklad oleje bohaté na vitamíny a s vysokým obsahom antioxidantov. Pre normálnu pleť je dôležité vyberať oleje a séra s ľahkou a rýchlo sa vstrebávajúcou textúrou, aby neprekážali alebo sa “nešmýkali” na pokožke.

Tento extra účinný ochranný pleťový olej AVA+ navrhnutý tak, aby zjemňoval a zvláčňoval pokožku. Pomáha ochrániť pred škodlivými účinkami UV žiarenia a oxidačného stresu, obnovuje lipidovú vrstvu a chráni pred dehydratáciou. Ava + je vysoko kvalitná potravina pre pleť, ktorá obsahuje E a C vitamíny, karotenoidy, provitamín A a D3 a kyselinu ferulovú. Jej príjemná vôňa je exotická.

2. Aké sú vhodné oleje a séra pre mastnú pleť?

Ak máte mastnú pleť, hľadajte oleje a séra, ktoré sú ľahké a nie sú príliš mastné. Vyplatí sa siahnuť po ľahkých olejoch, ako je napríklad teatree olej, marhuľový olej alebo grapefruitový olej. Tieto oleje majú antibakteriálne vlastnosti a pomáhajú zabraňovať tvorbe nadmernej kožného mazu. Pri výbere séra sa zamerajte na čistiacu a regulujúcu formulu, ktorá pomôže znižovať lesk a redukovať väčšie póry na pokožke. Sérum s obsahom kyseliny salicylovej môže byť tiež výbornou voľbou, pretože táto kyselina pomáha odstrániť odumreté bunky a zabraňuje tvorbe akné.

3. Aké sú vhodné oleje a séra pre suchú pleť?

Suchá pleť potrebuje oleje a séra, ktoré poskytujú intenzívnu hydratáciu a výživu. Vybrať si môžete oleje s vyšším obsahom tuku, ako je napríklad arganový, jojobový alebo ružový olej. Tieto oleje majú vyživujúce vlastnosti a pomáhajú zlepšovať elasticitu pokožky. Pri výbere séra sa zamerajte na hydratačné formuly s vysokým obsahom kyseliny hyalurónovej. Táto kyselina dokáže udržať vlhkosť v pokožke a zabezpečiť, aby bola hydratovaná po dlhší čas.

4. Aké sú vhodné oleje a séra pre citlivú pleť?

Ak máte citlivú pleť, môže byť ťažké nájsť vhodné oleje a séra, ktoré nebudú dráždiť alebo spôsobovať podráždenie. Skúste sa vyhnúť olejom s príliš vysokým obsahom esenciálnych olejov, ktoré môžu byť príliš silné pre citlivú pleť. Namiesto toho môžete zvoliť oleje, ako je mandľový olej, avokádový olej alebo slnečnicový olej. Tieto oleje majú jemnú a zvláčňujúcu povahu, ktorá pomáha udržiavať rovnováhu a zmierniť podráždenie. Pri výbere séra by ste mali hľadať produkty s upokojujúcimi ingredienciami, ako je napríklad aloe vera alebo pantenol. Tieto zložky pomáhajú zmierniť podráždenie a posilniť pokožku.

Protizápalový pleťový olej OLIVÍN
Verilo sa, že olivín je darom matky prírody. Čoho svedectvom je aj náš pleťový olej. Tento produkt obsahuje prírodný retinol (bakuchiol – 1%), ľahko vstrebateľné rastlinné oleje s vysokým obsahom kyseliny linolovej a skvelú kombináciu protizápalových esenciálnych olejov, ako sú čajovník austrálsky, pačuli obyčajná, levanduľa úzkolistá a citrón. Bakuchiol zlepšuje obranyschopnosť pokožky pred oxidačným a zápalovým stresom, podporuje syntézu kolagénu a aktivuje gény proti starnutiu.

Tak si to teda zhrňme, ako si vybrať správne oleje a séra na tvár podľa typu pleti

Je dôležité vybrať si oleje a séra, ktoré sú vhodné pre váš typ pokožky, aby ste dosiahli maximálne výsledky. Vždy skúste zvoliť prírodné produkty bez zbytočných chemických zložiek a umelých vôní, ktoré by mohli ešte viac dráždiť pokožku.

Pamätajte tiež na to, že starostlivosť o pleť je viac ako len použitie oleja a séra. Dôležité je mať aj vyváženú stravu, dostatočný príjem vody a pravidelnú očistu pokožky. Ako si správne čistiť pleť sme pre vás zhrnuli v 7 krokoch :).

Sledujte reakcie vašej pokožky na nové produkty a prispôsobujte svoju starostlivosť o pleť podľa potrieb a zmien, ktoré si všimnete. Starostlivosť o pleť je individuálna a vyžaduje trpezlivosť a experimentovanie, aby ste našli správne oleje a séra, ktoré budú pre vašu pleť najvýhodnejšie.

Celkovo je dôležité pamätať si, že správna starostlivosť o pleť vyžaduje dôkladný výber produktov, ktoré budú zodpovedať vášmu typu pokožky. Vybrať si vhodné oleje a séra je jeden zo základných krokov, ktorý vás priblíži k zdravej a krásnej pleti. Nebojte sa experimentovať až nájdete ten správny mix pre vašu pleť.

Nákupný košík