7 tipov proti jarnej únave

Dlho očakávaná jar je konečne tu. Všetko sa pomaly zelená, lúče slnka nás nabíjajú stále častejšie, vtáčie pytačky sú zase v procese. Tešili sme sa. Namiesto prívalov energie na nás ale môže ležať balvan jarnej únavy. Ako s ňou zatočiť a jar si užiť v čo najväčšej sviežosti? Prinášame 7 tipov proti jarnej únave inšpirovaných ajurvédou, ktoré vedia pomôcť!

Naša milovaná jar je tu! Užívajte si jarnú energiu naplno! Ak sa vám zdá, že vaša energia je na bode mrazu a telo je unavené a potrebovalo by trochu pomôcť, prečítajte si naše tipy inšpirované ajurvédou a zistite, ako zatočiť s únavou a užiť si jar plnú sviežosti.

1. Odľahčite stravu

Ajurvéda učí, že na jar je nevyhnutné udržiavať v rovnováhe vlastnosti kaphy (jedna z troch dóš – síl, ktoré udržiavajú psychické aj fyzické sily tela v rovnováhe), ktorá podporuje pružnosť svalov. Jej prítomnosť sa prejavuje zahlienením, zavodnením alebo malátnosťou svalov, pretože v chladnom období nám pomáha vytvárať izolačný „zimný plášť”. Ak chceme tento plášť na jar zhodiť, musíme si vyberať ľahšie jedlá a byliny a vytvoriť si funkčný mix podporujúci detoxikáciu. To umožní, aby energia mohla plynulo prúdiť. Zelené a lokálne potraviny sú tou správnou voľbou.

2. Skúste krátký detox

Jar a detox nie sú len výplodom našej doby. Veď naši predkovia nedržali veľkonočný pôst len tak, ale na základe dávnej múdrosti o ľudskom organizme. Jar je o prebudení a tomu rozhodne nesvedčia ťažké jedlá. Vyhnite sa potravinám, ktoré zhoršujú alergie, zadržujú vodu v tele a spôsobujú pomalosť, ako napríklad mliečnym výrobkom, múke a pečivu, rafinovaným a spracovaným potravinám a konzervám. Doprajte si na krátku dobu (dni, týždeň, mesiac, celú jar a leto?) pôst a obmedzme aj mäso. Hlavne nezabúdajte, je treba počúvať svoje telo a žiadne extrémy nie sú nikdy vhodné.

3. Podporte ho vhodnými nápojmi

V učení Ajurvéda je sila tráviaceho ohňa (ágna) tou, ktorá nám umožňuje premeniť prijatú potravu na energiu a zdravé tkanivá. Nepite preto na jar ľadové nápoje, ale teplé bylinné čaje. Doporučujeme najmä sú nasledovné:

·         mätový, z lístkov čerstvej mäty,  ktorý tonizuje organizmus, pomôže vášmu tráveniu a pôsobí prirodzene dezinfekčne. Táto bylinka navyše posilňuje nervovú sústavu a pôsobí proti nespavosti,

·   púpavový, ktorý je skvelým spôsobom ako detoxikovať organizmus, obsahuje vitamín C, pomáha odstraňovať z tela zadržané tekutiny, pôsobí močopudne a posilňuje pečeň a trávenie,

·         pŕhľavový, ktorý má silné prečisťujúce účinky, ozdravuje aj pokožku hlavy a podporuje rast vlasov. Je významným zdrojom vitamínu C, A a vitamínov skupiny B, železa, draslíka aj horčíka.

Naopak, vyvarujte sa kofeínu, ktorý prekysľuje organizmus. Skvelou alternatívou je aj ranná vlažná voda s citrónom na svieži deň.

4. Rozmaznávajme svoje telo

Po zime je celkom normálne byť skrehnutý. Počas krátkych a studených dní nás to bohužiaľ neláka ani do gymu. Našťastie, s príchodom teplých dní a denného svetla skoro ráno, nás pohyb ťahá z postele. Vyskúšajte zaradiť do svojho denného režimu pozdravy slnku, pobyt v saune, alebo teplé kúpele a masáže najrôznejšími olejmi a maslami. Skúste napríklad do každodenného rituálu zaviesť masáž tváre konjacovou špongiou. Tieto procesy vám zlepšia nielen náladu, ale pomôžu tiež uvoľniť svaly a stimulovať lymfatický systém.

7 tipov proti jarnej únave

5. Dovoľte si odpočívať

Žijeme v období, ktoré nám prináša množstvo možností, no bohužiaľ aj nedostatok času na to, aby sme si našli priestor na relaxáciu a oddych. Dbajte preto na to, aby ste spali dostatočne – minimálne 8 hodín denne. Skúste si taktiež dopriať večernú sprchu pred spaním a nejesť aspoň 2 hodiny pred zaspaním. Ak máte ťažkosti so zaspávaním, pokojne si dajte 5 datlí. Sladké stimuluje produkciu spánkového hormónu melatonínu a rýchlo navodzuje regenerujúci spánok.

6. Buďte tu a teraz

Jar je jedinečným zdrojom inšpirácie. Zmena prírody od zimy do jari je plná oživenia, energie a svetla. Ak je vaša energia na bode mrazu, mali by ste si nájsť čas na uvoľnenie. Choďte von, otvorte okno a vnímajte, čo je nové. Urobte si šálku dobrého čaju, sadnite si alebo ľahnite si a pozorujte svoj dych. Venujte pozornosť tomu, čo sa vo vás odohráva, aby ste zistili príčinu vašej únavy. Plánujte si prechádzky nielen po meste, ale aj do prírody a všímajte si, ako sa všetko mení. Slnko vás láka von, takže nezostávajte doma.

7. Netlačte na seba

Vychutnajte si prichádzajúcu jar tým, že si zjednodušíte svoj život a držte sa iba vecí, ktoré vás skutočne oživujú. Dnešný život si vyžaduje disciplínu, tvrdú prácu a neustálu dostupnosť, ale nezabúdajte, že ak sa preťažíte až do bodu, kedy už naozaj nevládzete, poškodí to vaše telo a dušu. Užívajte si svoj život a nedopustite, aby naše odporúčania boli iba ďalšou položkou vášho nekončiaceho zoznamu úloh.

Snáď vám príde našich 7 tipov proti jarnej únave prídu vhod a pomôžu k sviežosti. Každopádne – ak ste unavení, nič si z toho nerobte – aj príroda potrebuje čas, aby sa prebudila zo zimného spánku.

A čo vám pomáha proti únave? Dajte nám vedieť.

Nákupný košík