Čo je to Lufa

Lufa na telo

Čo je to lufa? Lufa je viacúčelová rastlina, ktorá sa dá pestovať na poli ako plodina ako aj v záhradách ako okrasná rastlina. Lufa je známa ako tekvica lufa, alebo loufa, lufka alebo luffa, čo je vlastne jej odroda. Táto prírodná hubka je veľmi obľúbená pre svoje mnohostranné využitie. Plody lufy sa môžu používať ako zelenina alebo ako čistiace prípravky. Okrem iných pozitívných vlastností, má lufa aj veľa nutričných hodnôt, vrátane vlákniny, vápnika, vitamínov A, C a E, draslíka a horčíka. Rovnako sa často používa ako exfoliačný produkt na odstránenie mŕtvych buniek z pokožky. Lufa je tiež veľmi účinným prírodným prostriedkom pre čistenie domácnosti. Ale ako sa lufa používa? Pozrite sa s nami.

Pestovanie Lufy

Lufa sa pestuje po celom svete ako zelenina a okrasná rastlina. Táto rastlina je veľmi jednoduchá na pestovanie, pretože potrebuje len minimum vlahy a mierne teplo. Musí byť vysadená vo vyhrievanej pôde a polievaná asi dvakrát týždenne tak, aby pôda bola stále vlhká. Je odolná voči chorobám a škodcom, a tiež je veľmi odolná voči vysokým teplotám. Lufu možno pestovať z jej semien alebo z koreňovej odrezky, čo je veľmi jednoduché.

Prírodná hubka lufa je veľmi obľúbená pre svoje mnohostranné využitie. Je semienka sú obľúbenou ingredienciou v mnohých jedlách ako sú polievky, polievky, šaláty a omáčky.

Lufa na telo

V kúpeľni si určite tiež nájde miesto. Lufa je tiež veľmi populárna pre svoje použitie ako špongia alebo hubka, ktorá je veľmi ľahká a mäkká. Poslúži vám pri čistení riadu, tela alebo nábytku. Ako hubka na telo je príjemná s jemnou a vlnitou štruktúrou a používa na čistenie tela. Ide o prírodný materiál, ktorý je pevný a drsný, ale po namočení sa zmení na jemný a hebký na dotyk. Používa sa na umývanie tela ako alternatíva ku klasickým špongiám. Pred použitím je lufu potrebné namočiť do vody, nechať zmäknúť a až potom použiť na umývanie tela. Poskytne vám jemnú masáž pokožky, zlepší cirkulácia krvi a stimuluje produkciu sekrécií kožných buniek.

Lufa je primerane drsná a teda vhodná aj na peeling. Je vhodná pre celé telo, samozrejme okrem pokožky tváre, ktorá je omnoho jemnejšia. Ak je pre vás príliš drsná a tvrdá, stačí ju prevariť, alebo pred každým použitím v kúpeľni namočiť na 20 minút do horúcej vody.

Lufa na riad

Lufa na riad je nenahraditeľným kúskom v každej domácnosti. Uľahčuje prácu pri umývaní riadu a zabezpečuje, aby bol vždy čistý a lesklý. Je to hubka na riad, ktorá sa dá ľahko používať na umývanie riadu bez toho, aby poškriabala povrch. Lufa na riad je veľmi priedušná a absorbuje veľa vody. Dokonale vyčistí a odstráni všetky nečistoty z riadu, ľahko sa dostane do záhybov a medzier tak, aby boli dokonale čisté.

Ako umyť riad lufou? Najprv si riad dobre umyte čistou vodou a potom ho vydrhnite lufou. Uistite sa, že je dostatočne mokrá a môžete ju použiť na otretie riadu. Lufa na riad je veľmi šetrná a nepoškriabe povrch. Keď ste riad vyčistili, znovu ho opláchnite čistou vodou a nechajte ho vysušiť. Lufa je tak ako bežné špongie len dočasná, ale keďže je prírodná, znamená to, že aj ekologická a po použití ju môžete vyhodiť do kompostu, kde sa rozloží.

Lufa sa dá kúpiť v mnohých obchodoch, ako sú obchody s potrebami pre domácnosť alebo obchody s potravinami. Môžete ju dostať v predajniach, ako je napríklad DM, ale načo by ste chodili do obchodu, keď si lufu môžete objednať z pohodlia domova od nás :).

Ak hľadáte niečo, čo by mohlo byť užitočné pre domácnosť, lufa je skvelou voľbou! Je univerzálnym produktom pre starostlivosť o domácnosť a o telo, pretože je skvelým prírodným čistiacim prostriedkom, je ľahká na pestovanie, mnohostranná a veľmi užitočná. Takže, ak hľadáte niečo, čo by vám pomohlo ušetriť čas a peniaze a najmä pomohlo žiť ekologicky, lufa je pre vás tou správnou voľbou.

Nákupný košík