10 faktov o bambuse

bambus

Bambus je najrýchlejšie rastúca rastlina na planéte a pomôže znížiť množstvo plastov vo vašej domácnosti. V našom článku nájdete 10 faktov o bambuse, ktoré ste určite nevedeli!

Skutočnosť, že toto čítate, naznačuje, že hľadáte spôsoby, ako znížiť množstvo plastov vo vašej domácnosti a stať sa šetrnejší k životnému prostrediu. U nás v Ecolocco trávime veľa času hľadaním skvelých ekologických a udržateľných alternatív k plastom vo vašej domácnosti. Nepochybujte o tom, že bambus je skvelým produktom na začiatok. Bambus je jednou z najekologickejších látok, ktoré existujú. Tu je 10 skvelých dôvodov, prečo nahradiť plast vo vašej domácnosti bambusovými alternatívami.  

Tu je desať hlavných dôvodov, prečo sa zbaviť plastu a nahradiť ho bambusovými alternatívami.

1.  3,8 cm za hodinu robí z bambusu najrýchlejšie rastúcu a najudržateľnejšiu rastlinu na svete. Nie je nezvyčajné, že určitý bambus rastie takmer 1 meter denne. Akonáhle je vyrúbaný, korene, ktoré ostanú v zemi začnú opäť vypúšťať výhonky. Vďaka tomu je bambus ekologický, obnoviteľný a udržateľný.

2.  Pohltí 4x viac CO2. Bambus vyprodukuje viac kyslíka ako strom na rovnakej ploche lesa. Prieskumy ukázali, že bambus dokáže pohltiť až 12 ton oxidu uhličitého na hektár ročne. A toto je ďalší dôvod na nahradenie plastových predmetov v domácnosti alternatívami šetrnými k životnému prostrediu.

3. Trvá 3 – 5 rokov, kým je bambus dostatočne tvrdý na to, aby pôsobil ako alternatíva dreva. Pre porovnanie, tvrdé drevo potrebuje 30 – 50 rokov, kým sa môže použiť na podobné účely. Naozaj potrebujete drevené alternatívy?

4. Bambus dokáže odolávať mikróbom, ktoré by ho mohli zničiť, je to rastlina, ktorá má prirodzenú odolnosť voči škodcom, baktériám a zamoreniu hubami. Tieto antibakteriálne vlastnosti znamenajú, že je skvelý pre tkaniny a kozmetické výrobky pre domácnosť, ako sú naše zubné kefky, bambusové mydelničky alebo kefy a špongie na riad. Okrem toho, že je ekologický, ponúka aj zdravotné výhody.

Bambusová zubná kefka

5. Organicky pestovaný bez chemických hnojív a pesticídov. Listy, ktoré opadajú sa rozložia a slúžia ako hnojivo – dokonalý uzavretý kruh života. Vyrastá zo svojich koreňov, nie je potrebné ho vysievať a starať sa oň ako o iné rastliny. Okrem toho sa nikdy nemusí presádzať.

6. Bambus je liečivý. Bambusové hobliny sa používajú na boj proti preťaženiu a príznakom podobným chrípke. Vzhľadom na to, že ide o prírodný dezodorant, môže sa použiť na oblečenie, plienky a iné predmety pre domácnosť, ktoré môžu zachytiť nepríjemný zápach. Je to ako prírodná verzia bežne známeho neutralizátora vône. Ďalší veľký krok smerom k ekologickému domovu.

7.  Existuje mnoho výrobkov, ktoré môžu byť vyrobené z bambusu, vrátane lešenia, podlahových dosiek, kuchynských povrchov, bambusových dosiek na krájanie, bambusový príbor, papiera, biopaliva, paličiek, oblečenia, v skutočnosti … zoznam jednoducho pokračuje. To všetko ponúka skvelé spôsoby, ako znížiť množstvo plastov v domácnosti, kuchyni a kúpeľni.

Ekologické kefy na riad
Ekologické kefy na riad

8. Bambus je pevnejší ako oceľ. Na prvý pohľad sa to môže zdať  smiešne aby tráva nahradila betón a iné materiály, no opak je pravdou. Nielenže je pestovanie tejto rastliny veľmi ekologické, ale aj využitie v stavebníctve je praktické. Bambus na rozdiel od kovu, využívaného na výrobu striech, nepohlcuje teplo, a tak znižuje náklady na klímu. Klesá tým pádom aj teplota okolia. Takýmto spôsobom budú môcť hlavne tropické mestá znížiť pocitovú teplotu, a tak spríjemniť ľuďom život v meste.

9.  Je to potravina. Nielen pre pandy, ale aj pre ľudí. Ak si radi dáte čínske jedlo, je veľká pravdepodobnosť, že budete jesť bambusové výhonky. Výhonky sú tak nabité živinami, keď sú vysoké okolo 6 cm, že sa považujú za skvelý spôsob, ako ideálne doplniť živiny

10.  Zabraňuje záplavám. Neuveriteľne silný koreňový systém, ktorý môže dramaticky pomôcť znížiť eróziu pôdy. Jedným z veľkých problémov erózie pôdy sú záplavy, bambus priamo pomáha znižovať záplavy, čo sa pravidelne uvádza ako naratív pri diskusiách o zmene klímy a globálnom otepľovaní.

Pár bambusových faktov na záver o tom, že bambus slúži ľuďom od nepamäti:

·       Thomas Edison použil bambus v prvej žiarovke. Použil bambusové vlákno.

·       Ďalší veľký vynálezca, Alexander Graham Bell, použil nabrúsený bambus ako  

      ihlu na prvom gramofóne (fonograf).

·       Prvé lietadlá často používali bambus kvôli jeho vynikajúcemu pomeru pevnosti k hmotnosti.

Ako môžete vidieť z tohto rozsiahleho zoznamu, ekologický bambus má veľa výhod. Preto ponúka jednoduchú možnosť, ktorá vám pomôže vymeniť plast vo vašej domácnosti. Môžete mať istotu, že robíte rozhodnutia, ktoré sú udržateľné, znižujú emisie uhlíka a pomáhajú riešiť niektoré dôsledky zmeny klímy.

Nákupný košík