10 jednoduchých spôsobov ako využiť voskové obaly

10 tipov ako využiť voskový obal

Chcete začať používať voskový obal a rozmýšľate čo s ním? Inšpirujte sa našimi tipmi ako ho jednoducho využiť. A prečo? Aj keď sa to možno nezdá, je to jednoduchšie ako očakávate a stojí to za to! Vedeli ste, že každú minútu končia v moriach a oceánoch plasty v objeme jedného smetiarskeho auta? Nevieme ako vy, ale našim cieľom je zmenšiť našu plastovú stopu. Ak premýšľate, že začnete žiť viac “zero waste” spôsobom, jedna z najdôležitejších vecí, je zbaviť sa jednorazových plastov a začať využívať voskové obaly ako ich alternatívu.

Je to len malá zmena s obrovským dopadom na planétu a aj Váš domov.

Na rozdiel od plastov, voskové obaly sú prirodzené, umožňujú potravinám dýchať, udržia ich dlhšie čerstvé a pomáhajú tým odvádzať viac odpadu z kompostovacieho koša.

Otvorte ich, použite a znova použite

Naše včelobaly sú krásne a mohlo by sa zdať, že sa používaním opotrebujú. Ale nebojte sa. Sú kvalitné a stavané na používanie 😊. A preto, nenechajte ich len tak ležať vo vašich zásuvkách a chytať prach! Chceme, aby vás inšpirovali k životu s nízkym odpadom a robili vám radosť zakaždým, keď po nich siahnete.

10 tipov ako využiť voskový obal

1. Odložte si polovicu odrezaného ovocia alebo zeleniny na neskôr

Ovocie má rôzne tvary a krájaním sa stávajú ešte rozmanitejšie. Plastová fólia na potraviny je nielen škodlivá pre životné prostredie, ale tiež sa zle uzatvára a lepí nakrájané ovocie a zeleninu.

Voskové obrúsky z včelieho vosku sú naopak skvelé na jedlo. Prirodzene lepkavé a pružné, obopínajú tvar nakrájaného ovocia alebo zeleniny a vytvoria pečať, ktorá ich udrží dlhšie čerstvé. Použite niektorý z našich malých obalov na akýkoľvek druh ovocia alebo zeleniny.

Ako využiť včelobal na potraviny

2. Vytvorte si voskové vrecko, do ktorého sa zmestí bobuľové ovocie alebo maškrty pre deti

Voskové obrúsky sa jednoducho vedia zmeniť na voskové vrecká na malé bobule alebo maškrty pre deti. Zložte ich na polovicu, upevnite boky dvoma záhybmi a máte to.  Ešte jednoduchšie však bude, ak si vyberiete jednu z našich voskovaných kapsičiek na potraviny.

Tipy ako využiť včelobal bodky

3. Použite voskové obaly počas cestovania

Používate tuhé mydlo a šampón doma vo vašej udržateľnej kúpeľni a na cestách? Skvelé – ďalší krok k udržateľnej domácnosti! Namiesto toho, aby ste ich skladovali v špinavom plastovom vrecku, využite opakovane svoj voskový obal na potraviny. Aj keď sú vaše mydlo alebo šampón stále mokré a penivé, voskové vrecká sa nalepia tak, aby všetko zostalo utesnené.

4. Nahraďte jednorazový plast vo svojom obedovom balení

Zabaľte si obed alebo desiatu do voskových obalov na jedlo. Najlepšia časť? Ak ste si zbalili svoj vlastný príbor, aby ste obmedzili používanie plastových príborov, môžete ho špinavý zabaliť do obalu, aby ste udržali svoju tašku čistú, kým ho neskôr nebudete môcť umyť doma.

Ako využiť včelobal Ľudovky na obed

5.  Zatvorte zaváraninové poháre voskovým obalom

Zaváraninové poháre sú skvelé, ale viečka majú vo zvyku zmiznúť. Voskové obrúsky vytvárajú pekný a tesný uzáver okolo sklenených nádob, takže sú ideálne na zakrytie a omotanie hrdla zaváraninových pohárov akejkoľvek veľkosti. 

Či už ich skladujete veci v chladničke alebo v špajzy, obaly z včelieho vosku udržia obsah bez procesu kvasenia. Len nezabudnite použiť väčšiu fóliu na utesnenie bokov v prípade, že obsah vytvorí tlak.

6. Stratili ste krabičku na Uno? Zabaľte ich do voskového obalu

Obľúbená detská hra Uno a iné kartové hry sú skvelé, keď sa chcete zahrať s rodinou alebo využiť voľný čas na dovolenke. Bohužiaľ, kartónové škatuľky majú vo zvyku sa roztrhnúť a rozpadnúť a karty postrácať. Zabráňte tomu a zabaľte si ich do voskového obalu, ktorý je dostatočne pevný na to, aby sa dal používať znova a znova.

7. Pri stolovaní vonku zakryte vrchnú časť fliaš alebo karafy

Karafy a fľaše nemajú vždy vrchnú časť a balenie na piknik môže byť problém. Voskové obrúsky vytvárajú vodotesné tesnenie a robia stolovanie vonku hračkou. Nechali ste si posledný kúsok vína na dopitie doma? Netrápte sa s korkom – obaľte hrdlo voskovým obrúskom!

Ako využiť včelobal ľudovky na zatvorenie fľaše

8.  Udržateľný spôsob balenia kytíc

Ak máte radi kvety, ale nemáte radi plasty a pásky, ktoré vaše kvetinárstvo používa na zabalenie stoniek, prineste si so sebou extra veľký voskový obal na zabalenie kytice. Nielenže pomôžete životnému prostrediu, pretože znižuje množstvo odpadu, ale naše voskové obaly sú v rôznych farebných vyhotoveniach, premenia každú kyticu na darčekovú kvetinovú výzdobu.

9. Namiesto papierového vrecka zabaľte bochníky chleba alebo dobroty z pekárne

Balia vo vašej pekárni pečivo namiesto plastového obalu do papierového, potom je to super. Posuňte sa však o krôčik ďalej k prístupu nulového odpadu tým, že si z domu prinesiete vlastné voskové obaly na zabalenie tohto chutného pečiva.

Na zabalenie žemlí alebo pečiva použite malé veľkosti, alebo si vezmite voskové vrecko na chlieb na uloženie celého bochníku kváskového chleba.

Ako využiť voskové vrecko na chlieb

10. Použite ako držadlo, ktoré vám pomôže otvoriť veko nádoby

Uzávery pohárov sa zasekávajú a utierka nie vždy pomôže. Dáte pohár pod horúcu vodu? No teraz je mokro a ešte viac sa šmýka! Nadvihnete veko nožíkom? Už ho viac nepoužijete.

Našťastie sú voskové obaly dostatočne lepivé na to, aby pridali extra priľnavosť okolo viečka a ruky, aby ste mohli ten kompót svojim deťom otvoriť 😊

Malá rada na záver!

Ako umyť použitý včelobal

Ak využijete naše voskové obaly na čokoľvek, nezabudnite ich po použití umyť. Stačí použiť studenú vodu a mydlo. Teplo vosk nemá rád 😊 Ak nie sú príliš špinavé, môžete ich jednoducho opláchnuť a nechať vysušiť. Ak sú na nich zvyšky, stačí ich utrieť vlhkou handričkou. Ak na nich zostali zaschnuté zvyšky jedla, nebojte sa použiť štetinovú kefu, mydlo a studenú vodu, aby ste zvyšky zľahka vydrhli. 

Dajte svojmu životu zelenú, stavte na voskové obaly a znížte svoju plastovú stopu aj vy. My v Ecolocco Vám s tým radi pomôžeme.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík