Deň Matiek: vznik, história a význam tohto sviatku

Deň Matiek

Každý rok počas druhej májovej nedele si tradične pripomíname Deň Matiek – deň, ktorý venujeme ženám, ktoré sú pre nás najdôležitejšie a bez ktorých by sme tu neboli. Odkiaľ vznikol tento sviatok a kedy?  To sa dočítate v našom článku.

Vznik a história

Ženské telo je obdivuhodné a jedinečné v tom, že môže priniesť na svet nový život a už od staroveku sa oslavovalo materstvo v rôznych formách. Prvý marcový deň v Ríme bol venovaný bohyni Juno, ktorá chránila vydaté ženy a budúce mamičky. Dokonca v starovekom Grécku bola zavedená slávnosť plodnosti a matiek s uctievaním bohyne Rhey = Kybelé, matky všetkých bohov.

Od 16. storočia sa tradícia Deň Matiek začala prejavovať tak, že štvrtá nedeľa od začiatku pôstu sa stala sviatkom. Ľudia sa vtedy vracali na svoje domovské miesta, do kostola, kde vyrastali a kde bývali ich rodiny. Tí, ktorí boli od domova ďaleko, dostávali na cestu voľno. Počas cesty ľudia trhali kvety, ktoré potom priniesli do kostola alebo svojim matkám. Vo Veľkej Británii a Írsku sa táto tradícia udržala a stále sa v tento deň oslavuje Deň Matiek.

Anne Marie Jarvisová sa rozhodla, že bude uctievať a oslavovať matky na medzinárodnej úrovni. V roku 1907 slávila omšu pre svoju matku. O rok neskôr, v Graftone, bola bola slávená omša už na počesť všetkých matiek. V roku 1914 bola schválená americkým prezidentom ako národný sviatok, a po celých Spojených Štátoch sa vzdával hold matkám.

Alica Masaryková, dcéra československého prezidenta T. G. Masaryka, prispela k tomu, že sa tento sviatok dostal do Československa v roku 1923. Potom prišla druhá svetová vojna a Deň Matiek bol uprednostnený Medzinárodným dňom žien. Avšak rok 1989 znamenal návrat tohto sviatku do verejného povedomia.

Kedy je deň matiek?

Keďže nie je presne stanovený dátum oslavy tohto dňa, rôzne krajiny po celom svete ho oslavujú v závislosti od svojich tradícií. Slovensko, Česko, Amerika, Nemecko a Rakúsko venujú svoju pozornosť druhej nedeli v máji, Západná Európa napríklad Veľká Británia a Írsko oslavuje poslednú nedeľu pred Vianocami. V Rusku sa tento deň slávi v novembri a v Poľsku 26. mája. Naopak, v arabských krajinách sa tento deň oslavuje 21. marca.

Aký je význam Dňa matiek?

Ide o deň, kedy sa po celom svete vzdáva hold matkám a materstvu. Cieľom je oceniť ich jedinečnosť a nemožnosť nahradiť ich. Je to príležitosť na to, aby sme sa zastavili a uctili ich za ich nekonečnú lásku a starostlivosť.

Tento deň je oslavou pre mamky, maminy, maminky a mamičky. Deti v škôlke a škole pre ne pripravujú darčeky a vystúpenia ako prejav úcty. Dospelí môžu potešiť svoje mamičky kvetinou alebo nejakou malou pozornosťou. S cieľom vyjadriť svoju vďaku za všetko, čo pre nich urobili. Potešte aj vy tú svoju a doprajte jej silu prírody snúbenú v našich kozmetických produktoch určených pre všetky ženy.

Deň Matiek, deň, ktorý venujeme ženám, ktoré sú pre nás najdôležitejšie a bez ktorých by sme tu neboli. Odkiaľ vznikol tento sviatok a kedy?

S Dňom matiek sa spája aj množstvo rekordov a zaujímavostí. Pozrite si tie najväčšie z nich:

  1. Deň matiek je celosvetovo tretím najobľúbenejším a najviac oslavovaným sviatkom. Prekonali ho iba Vianoce a Veľká noc.
  2. Muži na darčeky pre mamu minú o 35% viac ako ženy.
  3. Odhaduje sa, že až štvrtina kvetov, ktoré sa predajú v priebehu celého roka, urobí radosť práve na Deň matiek.
  4. Oslavy Dňa matiek v Japonsku sa nesú v milom duchu. Deti svojej mame navaria ich obľúbené jedlo, ktoré ich sama naučila pripravovať.
  5. Zaujímavé sú aj oslavy v krajinách bývalej Juhoslávie. Deti tam svoju mamu zviažu a pustia ju až vtedy, keď ich obdaruje sladkosťami.
  6. Síce v rozdielny deň a s inými zvyklosťami, no Deň matiek sa oslavuje v 46 krajinách sve­ta.

A pridáme aj jednu zaujímavosť na koniec. Vedeli ste o tom, že vo väčšine jazykov začína slovo mama na písmeno M?

Nákupný košík