Tipy pre ekologickú domácnosť v 2023

Tipy pre ekologickú domácnosť v 2023

Ekologické bývanie je cesta budúcnosti. Čo by si ste mali v domácnosti zmeniť, aby ste žili ekologickejšie a aby sme zanechali našim deťom planétu, na ktorej budú môcť zdravo žiť? Ponúkame Vám niekoľko tipov pre ekologickú domácnosť v 2023 a návody, ako môžete urobiť svoj domov udržateľnejším bez veľkých zmien vo vašom životnom štýle.

Tipy pre ekologickú domácnosť v 2023

Ešte aj dnes, mnoho ľudí považuje udržateľný život za neuchopiteľný a často nezačnú robiť ekologické rozhodnutia jednoducho preto, že nevedia, kde začať. Z vlastnej skúsenosti vieme, že každý malý krok smerom k trvalo udržateľnému životu znamená obrovský rozdiel a že v tom nemusíte byť dokonalí.

V tomto blogu by sme sa chceli podeliť o niektoré z najjednoduchších zmien, ktoré môžete urobiť v roku 2023, a zároveň vás povzbudiť, aby ste si zapamätali, že prechod k udržateľnejším návykom je cesta. A ako všade aj tu platí, že prax robí majstra.

1.       Na nákup s vlastnými taškami a vreckami

Veľmi trpký fakt je, že zakaždým, keď si zo supermarketu vyzdvihnete jednorazovú plastovú tašku, prispievate k jednému z najväčších environmentálnych problémov našej doby – znečisteniu plastmi. Každá taška vás prežije o stáročia, pretože plastu trvá až 1000 rokov, kým sa rozloží.

Naše sieťovky a látkové tašky  sú dokonalou alternatívou k plastovým vreckám na ovocie a zeleninu. Tieto opakovane použiteľné nákupné tašky, vám vydržia celý život a nie jeden nákup –  a to je skvelý spôsob, ako znížiť množstvo plastov na jedno použitie.

Nehovoriac o množstve peňazí, ktoré vám ušetria. Posledné čísla hovoria, že každý Slovák ročne spotrebuje 466 plastových tašiek. Ak by každá stála v priemere 20 centov, tak ročne miniete 93€. A to sa oplatí ušetriť, či nie?  

TIP: sieťovku alebo látkové tašky majte vždy poruke 😊

Sieťovky a látkové vrecká

2.       Vymeňte čajové vrecúško za čajové sitko

Väčšina čajových vrecúšok obsahuje plast – presnejšie polypropylén – ktorý sa pridáva do papierového čajového vrecúška, aby ho pri výrobe tepelne uzavrel.

Takéto tepelné zatavenie vrecúšok znamená, že sa čajové vrecúška neotvoria v škatuli ani v šálke. To však tiež znamená, že tieto čajové vrecká nie sú 100% biologicky odbúrateľné. Či už svoje čajové vrecúška kompostujete alebo posielate na skládku, pridávate do životného prostredia mikroplasty.

Ďalší tip ako sa posunúť bližšie k ekologickej domácnosti v 2023 – kúpte si radšej sypaný čaj a sitko na cedenie. A prezradíme vám tajomstvo, niektorí ľudia veria, že to takto chutí ešte lepšie 😊.

 3.       Používajte kefy z kokosových alebo bambusových vlákien

Jasne zelené a žlté špongie, ktoré kupujete v supermarkete, sú zvyčajne vyrobené z plastu. To znamená, že keď ich na konci životnosti vyhodíte, idú buď na skládku, alebo sa spália.

A čo tie skládky? Jedným z hlavných záverov Klimatickej konferencie OSN (COP 26) v Glasgowe v roku 2021 je zhoda na potrebe ďalej znižovať emisie skleníkových plynov, vrátane metánu. K hlavným producentom metánu patria práve skládky odpadov. V prípade Slovenska na nich pritom stále končí približne polovica z celkového objemu komunálneho odpadu a minulý rok sme vyprodukovali 2,4 mil. ton smetí 😮.

Navyše, keď umývate riad klasickou špongiou, púšťa z nej drobné vlákna. Tieto vlákna, typ mikroplastov, nedokážu odfiltrovať čističky vody. Tie tak končia v oceáne, kde sa pripájajú k miliónom metrických ton plastov, ktoré sa tam každoročne vyhodia.

Odpoveďou je výmena za kefy na riad z kokosových alebo bambusových vlákien. Štetiny sú dostatočne pevné na to, aby odstránili akúkoľvek tvrdú mastnotu alebo usadeniny, a napriek tomu sú dostatočne mäkké na to, aby sa dali použiť na nepriľnavých hrncoch alebo dokonca na sklenenom riade.

Naše kefy a špongie na riad sú vyrobené z trvalo udržateľného kokosového vlákna a dreva s certifikátom FSC, čo znamená, že kupujete 100% prírodnú a biologicky odbúrateľnú kefu na umývanie riadu.

Tip na záver: Skvelým pomocníkom v domácnosti vie byť aj lufa. Táto naša kompresná dokáže umývať riad takmer sama :).

Ekologická kuchyňa

4.       Vymeňte silonové pančuchy za biodegradovateľné

Že ekologické nemôže byť sexi a pohodlné zároveň? Tak toto už dávno neplatí. Dôkazom sú aj naše jedinečné pančuchy a pančuchové podkolienky – Božonky. A viete, čo to znamená pre vás aj planétu?

Pančuchové nohavice vychádzajú sezónne, takže keď sa k nim opäť dostanete na jeseň, zvyčajne objavíte vo svojom šuflíku hromadu prepletených čiernych hadov, z ktorých polovica je nepoužiteľná.

Našťastie, sme pre vás objavili biologicky degradovateľné pančuchy z priadze, Amni Soul Eco®, ktorá je zatiaľ jediným recyklovaným plne rozložiteľným vláknom na svete. A čo to znamená – po použití a vyhodení sa rozložia za 3-5 rokov. A bonus – majú antibakteriálne účinky, takže sú vhodné naozaj pre všetky dámy 😊

Tip: Máme pre vás aj štýlové podkolienky, ktorými povýšite každý outfit na štylistický kúsok :).

5.       V celom dome používajte energeticky úsporné žiarovky

Že ceny energií išli v poslednom roku šialene hore si pripomínať nemusíme. Ale prečo utrácať, keď viete šetriť a zároveň mať udržateľnejšiu domácnosť. Vymeňte všetky klasické žiarovky za LED  energeticky úsporné žiarovky. LED technológia dokáže ušetriť až 80% energie a to predsa nie je málo a vydržia tiež dlhšie ako klasické žiarovky, čo znamená, že ich budete vymieňať menej často.

Bonus: Keďže LED žiarovky spotrebúvajú menej energie, znamená to zníženie emisií uhlíka. A opäť je naša domácnosť o trochu zelenšia.

6.       Nahraďte plastové obaly za voskové obaly

Balíte každý deň deťom desiatu? Ostávajú vám zvyšky jedla v tanieroch a miskách? Stráca vaša zelenina v chladničke formu a chuť? A to aj napriek tomu, že používate plastovú fóliu? Navyše, fólia sa ťažko recykluje, takže končí na skládkach a v našich oceánoch a ohrozuje morské tvory, keď si ho pomýlia s potravou ☹️.

Najvyšší čas vymeniť plastovú fóliu za včelobaly. Prírodné voskové obaly sa skladajú to zmesi  vosku od slovenských včelárov, bio repkového a kokosového oleja, borovicovej živice.  Dôležitú úlohu zohráva 100 % BIO bavlna s certifikátom GOTS. 100% prírodný produkt, ktorý viete v ekologickej kuchyni využiť na milión spôsobov.

Kombinácia prírodných surovín umožňuje včelobalom dýchať a tak zabezpečí, aby vaše jedlo zostalo dlhšie čerstvé. Včelobal je tvarovateľný, stačí použiť teplo vašich rúk a prispôsobí sa akémukoľvek tvaru jedla alebo misky. Ak sa vám zašpiní od jedla? Postačí opláchnutie studenou alebo vlažnou vodou pred ďalším použitím. Po umytí obal nekrčte, ale nechajte voľne vysušiť ako iný riad. Ak potrebujete Včelobal odmastiť, najvhodnejší bude biologicky rozložiteľný prípravok bez alkoholu. Včelí vosk je rozpustný v alkohole!

Bonus: Včelobal má nielen krásny dizajn, ale aj nádherne vonia 😊 Tento tip pre ekologickú domácnosť v 2023 rozhodne využite.

Včelobal voskový obal včelovak

7.       Vymeňte tyčinky do uší

Viete, aký produkt po igelitkách a plastových obaloch najviac používame v domácnostiach? Áno, vatové tyčinky. Tieto malé plastové tyčinky často končia mimo kontajnerov a majú veľkú zásluhu na znečisťovaní morí a oceánov. Napríklad Taliansko v roku 2019 úplne zakázalo používanie plastových vatových tyčiniek, lebo sa ukázalo, že tvoria až 9% odpadu v mori 😖.

Vatové tyčinky s dlhým tenkým tvarom môžu prepichnúť vnútorné orgány morských živočíchov, ktoré ich náhodne prehltnú, a plastové stonky sa často nachádzajú v žalúdkoch morských vtákov. Prispievajú nielen k znečisteniu mikroplastami pri ich degradácii, ale predstavujú aj hrozbu pre druhy v potravinovom reťazci v dôsledku požitia alebo toxického vypúšťania.

Jednoduchá ekologická výmena je za naše vatové tyčinky, ktoré sú 100% biologicky rozložiteľné, čo znamená, že ich používaním nebudete spôsobovať žiadny plastový odpad.

Tak čo? Je to jednoduché nie? Malé kroky vo vašom živote, veľké kroky pre planétu, ak ich uskutoční čo najviac z nás.

Pošlite nám fotografie vašich zero waste swapov na moje@ecolocco.sk alebo nás označte na Instagrame #ecoloccoshop.

Nákupný košík