fbpx
Čo je lepšie ako doľava zdarma? Doprava zdarma! Nákup ti dnes pošleme zadarmo – zadaj v pokladni kód SomEcoLocco alebo nakúp aspoň za 25 €. 🎁

Ekologická kuchyňa: krok za krokom k zdravšej kuchyni u vás doma

Posted in Tipy na eko produkty

Či chceme alebo nie, ekologické problémy sa dotýkajú nás všetkých a súvisia s každou súčasťou našich životov. Najlepšie začať rovno doma, napríklad v kuchyni, ktorá je centrom každej domácnosti. Preto má aj veľký potenciál na vytvorenie ekologicky priaznivého priestoru. Ako variť, umývať či skladovať potraviny ekologickejšie?

Základným princípom ekologickej kuchyne je prirodzený kolobeh látok v prírode. Dá sa povedať, že to funguje ako taký menší ekosystém. A to najmä na báze dômyselnej optimalizácie používanej energie (zníženie spotreby vody a elektriny) a recyklácie.

Začnite (úplne) od základu

Kuchyňa vyrobená z recyklovateľných materiálov vo veľkej miere prispieva k ochrane životného prostredia. Jeden z takýchto materiálov je napríklad PaperStone – kamenný papier. Samozrejme, papier nie je vhodný na nábytok, avšak keď je spracovaný správnou technológiou a s prímesou vhodného pomeru ďalších zložiek, dá sa z neho vyrobiť vkusný a trvácny produkt do kuchyne. Príprava takéhoto  kamenného papiera spočíva v recyklácii vlákien papiera spoločne so živicou a v ich následnom zmiešaní a lisovaní. Výsledný materiál má potom pevnosť v ťahu s odolnosťou proti oteru, má rovnako vysokú odolnosť proti požiaru a neabsorbuje vodu. Nezanedbateľnou výhodou je aj hygienickosť, pretože jeho štruktúra zabraňuje rozmnožovaniu a šíreniu baktérii.

Ekologické varenie sa začína v obchode

Po kuchynskom nábytku treba v ekologickej kuchyni pamätať aj na vhodný výber spotrebičov. Technológia ide míľovými krokmi dopredu, dnešné výrobky tak dokážu byť omnoho šetrnejšie nielen k životnému prostrediu, ale i k našej peňaženke. Určite budete súhlasiť, že jedným z najdôležitejších a energeticky najnáročnejších spotrebičov je chladnička. V jej prípade by sme si preto mali dať zvlášť pozor. Už jej vhodným umiestnením sa dá veľa ušetriť – nemala by stáť blízko zdroja tepla a ani na mieste, kde by mohla byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Tiež chladničku treba otvárať čo najmenej a na čo najkratšiu dobu.

Ďalšími žrútmi elektrickej energie sú varič a rúra na pečenie. V ich prípade je základom zvoliť inteligentný prístup používania nádob na varenie. Energeticky najúspornejšie je varenie v tlakových hrncoch, tiež treba pamätať na to, aby pri varení bola veľkosť ohňa horáku rovnako veľká ako dno hrnca (pokrievka pri varení je samozrejmosť). V trúbe je zase energeticky výhodné piecť viac jedál naraz a využívať jej teplo aj krátko po dopečení.

Toto vás naučili už v škole

Šetrenie vodou je kľúčové. Pochopiteľne, tu hrá hlavnú úlohu umývačka radu. Dnes sa už vyrábajú aj malé, ktoré nezaberajú veľa miesta, pričom v poslednej dobe sú veľkým hitom umývačky na paru. Ich veľkou výhodou je, že spotrebujú extrémne málo vody a sú veľmi účinné.

Záleží, kam to odhodíte

V neposlednom rade k ekologickej kuchyni patrí aj zachádzanie s odpadmi a recyklovanie. Aj tu existujú rôzne výzvy. Čo s biologickým odpadom? Pokiaľ vlastníte dom a záhradku, riešenie je veľmi jednoduché. Môžete si založiť vlastný kompost. Čo sa týka bytu, tu je už situácia trochu zložitejšia. Ale aj v tomto prípade sa dá nájsť riešenie. Napríklad v podobe drviča kuchynského odpadu zabudovaného do drezu. Biologický odpad sa tak ekologicky okamžite spracuje priamo v kuchyni a potom spolu s vodou odchádza do kanalizácie.

kuchynský kompost

Ďalšie kuchynské vychytávky

A na záver to najdôležitejšie. Čím menej odpadu v domácnosti produkujete, tým lepšie. Začať sa dá pritom už od maličkostí. Napríklad výmenou obyčajných plastových slamiek za EKO slamky, ktoré nielenže vydržia dlhý čas, ale v nápoji aj pekne vyzerajú. To isté môžeme povedať aj o používaní rôznych plastových obalov a fólií v kuchyni. Tie sa dajú veľmi účinne nahradiť napríklad včelími obalmi. Ich výhodami oproti plastom sú možnosť dlhodobého používania, ľahká manipulácia, estetický dizajn a nenáročná údržba použitého obalu.

Pokiaľ sa navyše rozhodnete používať ekologické čistiace a umývacie prostriedky namiesto bežne používaných, k nálepke „ekologická kuchyňa“ sa priblížite ešte rýchlejšie. Takýmto univerzálnym čistiacim prostriedkom sú napríklad ocot, citrónová šťava alebo obyčajná jedlá sóda. Prípadne ich vzájomná kombinácia. Za vyskúšanie to rozhodne stojí.

Tak čo, inšpirovali sme vás? Dajte nám vedieť napríklad na našom Facebooku.

Čo u nás hľadáš?

Nákupný košík